Vakarene smaržīgā
Hesperis matronalis L.

   

Smaržigā vakarene ir divgadīgs augs. Pirmajā gadā tam attīstās lapu rozete, otrajā gadā veidojas ziedkāts (35-130cm garš). Augšdaļā ziedkāts ir sazarots, klāts biezu apmatojumu- gan lapas, gan ziedkāti. Lapas vienkāršas, bez pielapēm, biežāk veselas, ovāli lancetveidīgas, smailas, zobotas. Augšējās šauri lancetveidīgas, sēdošas, zemākās uz lapu kātiem.

Ziedi lieli, divdzimuma, divpussimetriski, izkārtoti plašā ķekarā ziedkāta galotnē. Nereti ķekars sasniedz pat 60cm izmēru. Ziedlapiņas violeti rozīgas, retāk baltas, garumā 15-19mm, apgriezti ovālas, pie pamatnes sašaurinātas.

Ziedkāti augļu laikā 8-25mm gari, skraji. Auglis- pāksts, kurš atveras divās daļās. Zied vakarene sākot ar maiju un turpina līdz pat augustam. Augļi nobriest vasaras beigās, rudens sākumā.

Ārstnieciskam nolūkam tautas medicīnā izmanto lakstus (stublājus, lapas, ziedus) un smaržīgās vakarenes sēklas. Lakstus ievāc auga ziedēšanas laikā, maijā- jūnijā, sēklas augustā- septembrī. Lakstus žāvē ēnainā un labi vēdināmā vietā.

Uzglabā papīra maisos, sausā vietā ne ilgāk par 2 gadiem.

Smaržīgās vakarenes ķīmiskais sastāvs ir maz pētīts. Auga virszemes daļā ir <0,2% ēteriskās eļļas, saponīni un flavonoīdi. Sēklās ir daudz, žūstošu augu tauku (24-30%).

Ārstnieciskā nozīme

Smaržīgās vakarenes preparātus pielieto kā organismu stiprinošu līdzekli, pēc dažādām smagām slimībām vai operācijām, kad organisms jūtas “izdedzis”. Augs derīgs arī kā urīndzenošs līdzeklis, dažādu tūsku, pampumu un nierakmeņu gadījumā. Tāpat tas ir derīgs kā sviedrējošs, lai ārstētu saaukstēšanās slimības, gripu un augšējo elpceļu kataru.

Tautas medicīnā augs ir pazīstams arī kopš seniem laikiem, taču nevarētu teikt, ka tas ir iemantojis sevišķu popularitāti, kā ārstniecības līdzeklis iekšķīgai lietošanai. Kaut arī to lieto, kā jau minēts, taču tautas medicīnā šo augu plašāk pielieto kosmētiskām vajadzībām. No kurienes tad arī šis paradums aizceļoja uz kosmetoloģiju un vēl šodien smaržīgo vakareni var sastapt dažādos kosmētiskos līdzekļos.

Nav ieteicams lietot

Kā jau iepriekš tika pieminēts augs ir pētīts samērā maz un tā lietošana jābūt uzmanīga. To nelieto grūtniecības un laktācijas periodā, kā arī ar to neārstē bērnus.

Lietojot auga preparātus, sāciet ar minimālām devām un vērojiet savu organisma reakciju. Taču der pieminēt, ka augs nav atzīstams par indīgu.

Kosmētiskā nozīme

Lielais ēterisko eļļu daudzums augā, padarījis to par vienu no plaši pielietojamu augu kosmetoloģijā. Kosmetoloģijā tas pilda mīkstinošas un ādas mitrinošas funkcijas. To bieži pievieno dažādiem krēmiem, kuru mērķis ir mitrināt ādu. Turklāt, augam piemīt patīkams aromāts.

Kosmetoloģijā bieži izmanto auga saknes, jo tajās ir daudz augu tauku, savukārt, ziedlapiņās ir daudz ēterisko vielu, tāpēc tās izmanto dažādu aromātu kompozīcijās.

Lasīt par ragaino vanagnadziņu->